Hava kirliliği

 

Hava bir gaz karışımıdır. Hava ve içindeki oksijen olmasaydı, canlıların çoğu yaşamını sürdüremezdi. Havanın temiz tutulması sağlığımız açısından son derece önemlidir.

Soluduğumuz havanın büyük bölümünü insan faaliyetlerinden kaynaklanan maddeler kirletir. Hava kirliliği büyük ölçüde fabrikalarda, taşıtlarda, ısıtma sistemlerinde ve elektrik santrallerinde yakılan kömür, petrol, doğalgaz gibi fosil yakıtlardan kaynaklanır.

Teknoloji yaşamımızı kolaylaştırır. Ancak teknoloji güce dayanır ve bu gücün büyük bölümü yakılan yakıtlardan gelir. Kömür, petrol ve doğalgaz gibi yakıtlar yandıklarında çevreye başta karbon monoksit, karbon dioksit ve azot dioksit olmak üzere milyonlarca ton gazın yanı sıra kül, toz ve kurum yayarlar. Bu maddeler de hava kirliliğinin ortaya çıkmasını sağlar.

ASİT YAĞMURLARI

Havadaki karbon dioksit suda çözünüp zayıf bir asit oluşturduğundan, bulutlardaki su damlacıkları doğal olarak asitlidir. Yanan fosil yakıtlar havadaki kimyasalları artırır ve güçlü asitler oluşturur. Böylece asit yağmuru oluşur.  Asit yağmurları ormanlardaki ağaçları yok eder ve tatlı sulardaki asit düzeyini balıklar ve diğer canlıların yaşayamayacağı kadar yükseltir. Taş yapılara da zarar verebilir.

 

Anket

Siz kağıtları geri dönüştürüyor musunuz?

Her zaman (11)
22%

Çoğunlukla (19)
38%

Bazen (6)
12%

Nadiren (9)
18%

Asla (5)
10%

Toplam oy: 50